Parlement van de Dingen: Building Conversation
We zijn eraan gewend dat de mens spreekt, niet alleen namens zichzelf maar ook namens andere entiteiten: het heelal, het regenwoud, de dieren, de stad. Parliament of Things (Parlement van de Dingen) is een theorie van Bruno Latour die een pleidooi inhoudt voor het recht van het object. Volgens Latour weigert de mens in het moderne denken de rechten, autonomie en ‘agency’ (het handelend vermogen) van het object te erkennen. Hij pleit voor een mensvisie waarin de waarden (niet de waarde) van objecten en andere entiteiten een actieve rol spelen. Bij de ontwikkeling van deze gespreksvorm willen wij afstand nemen van het antropocentrisch denken, waarin de mens een plek inneemt in het middelpunt van het bestaan, en ons afvragen wat de relatie is tussen onszelf en de dingen. Kunnen wij spreken namens de dingen?
Tijdens het Parlement van de dingen onderzoeken Theatermaker Lotte van den Berg en beeldend kunstenaar Daan ‘t Sas wat het voor ons Westerlingen betekent om namens de dingen, namens de natuur te spreken. Blijft dit een dualistische verhouding, van mens tot ding, of is het denkbaar dat er een andere relatie ontstaat, dat we onszelf een andere plek geven in het universum?
Building Conversation
Theatermaker Lotte van den Berg en beeldend kunstenaar Daan ’t Sas bouwen met Building Conversation een ruimte om tot een uitwisseling van perspectieven te komen. Ze tonen en doorlopen de conflicten in onze samenleving, zonder ze glad te strijken of te radicaliseren. Geïnspireerd door gesprekstechnieken uit verschillende culturen verheffen ze het gesprek tot een kunstwerk. Vanuit hun nieuwsgierigheid naar de ontmoeting, bouwen ze aan een repertoire van verschillende mogelijkheden en vormen om tijd, ruimte en woorden te delen.
Aanmelden & betaal wat je het waard vindt
Meld je aan door een email te sturen naar kassa@rotterdamseschouwburg.nl, o.v.v. contactgegevens en het aantal kaarten. Reserveren noodzakelijk. Na afloop mag jezelf bepalen wat jij het waard vond.
Deze voorstelling maakt onderdeel uit van Route Imagine: een scherpe selectie van voorstellingen dwars door het seizoen heen die de relaties kunst, verbeelding en klimaat verkent, verrijkt of van een andere blik voorziet.