Parlement van de Dingen: Building Conversation
Alternatieve Politieke Praktijken
Het Huis Utrecht en Building Conversation presenteren in maart ‘Alternatieve politieke praktijken’ op het Stadskantoor van Utrecht. Voor iedereen die het gesprek met elkaar anders wil gaan voeren.
Rondom de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart doet Building Conversation radicale voorstellen om op een andere manier met elkaar in gesprek te gaan.
Praten we nog met elkaar of gooien we alleen meningen over de schutting? Onze sterk polariserende samenleving lijkt te schreeuwen om hernieuwde aandacht voor het gesprek. Building Conversation nodigt bekend en onbekend uit om met elkaar het gesprek op andere wijze te gaan voeren in aanloop naar en na afloop van de verkiezingen.
Over de hele wereld zijn er door de tijd heen tal van technieken en rituelen ontwikkeld om met elkaar – als stam, gemeenschap of samenleving – te werken aan gedragen besluitvorming, erkenning van alle aanwezigen en omgang met verschil.
Building Conversation liet zich inspireren door deze technieken en ontwikkelde een serie gespreksvormen.
Tijdens Het parlement van de dingen schuiven we ons eigen menselijk perspectief terzijde en onderzoeken we wat het voor ons (westerlingen) betekent om te spreken en te luisteren als een ding, plant of dier. Wat zouden de politieke consequenties zijn van een wezenlijk andere verhouding tussen mens, dier, plant en ding. Hoe kijken de dingen aan tegen de uitdagingen waar we voor staan?
Geïnspireerd op theorie en praktijk van de Franse filosoof Bruno Latour en onderdeel van een bredere beweging gericht op de daadwerkelijke oprichting van een Parlement van de Dingen in Nederland.
Alternatieve politieke praktijken: Het Parlement van de Dingen. Wat betekent het voor ons om te spreken en te luisteren als een ding, plant of dier?
dinsdag 14 maart, 18 – 22 uur (incl. maaltijd), Stadskantoor Utrecht
Aanmelden kan via de link
De Alternatieve politieke praktijken zijn ook op 9 maart, 16 maart en 23 maart te gast in het Stadskantoor. Check de agenda.
Mede mogelijk gemaakt met steun van de Stichting Dialoog Utrecht