Kunst van het gesprek

Theatermaker Lotte van den Berg is met Building Conversation partner van de Ambassade van de Noordzee. In dit interview met  Filosofie Magazine, staat het onderstaande fragment over het vooronderzoek naar de Ambassade van de Noordzee:

Welk gesprek heeft u in het bijzonder geraakt?
‘Het “Parlement der Dingen”, op het Holland Festival. Dit keer ging het over de Noordzee en nodigden we onder andere de kwallen, het zout, de scheepvaart en de havens uit. Mensen krijgen een van die dingen toegewezen en spreken dan vanuit dat ding. Wat vervolgens vaak blijkt is dat er weinig vertrouwen is in de mensen, alsof het door ons niet meer goed kan komen met de wereld. Ook toen spraken de dingen in de trant van: “De mensen zijn straks gelukkig weer weg.”
Erik de Jong, Artis-hoogleraar cultuur, landschap en natuur aan de Universiteit van Amsterdam, was aanwezig bij dat gesprek. Hij heeft veel gelezen over andere culturen waarin dingen een stem krijgen. Hij was tijdens dat gesprek helemaal aangedaan. Hij zei: “De dingen spreken toch zo slecht over de mensen.”
Hij vertelde me toen dat dit in Chinese verhalen heel anders is. Daarin denken de dingen veel lichter over de mens. Meer zoiets als: “Wat zijn het toch een stumpers, de mensen, ze kunnen er niets van, maar we geven ze nog wel een kans.” En in ons gesprek op het festival waren we dat voorbij. Dat zegt veel over onze relatie met de dingen, dat wij denken dat zij slecht over ons denken. Ik betrapte mezelf erop dat ik het ook vaak fijn vind om slecht te spreken over de mensen in zo’n gesprek. Dat zegt dan heel veel over de verbroken relatie die ik ervaar met de dingen. Het is een groot minderwaardigheidscomplex. Maar het kan ook anders. Dat raakte mij.’

Spread the word

Categories
Field
Latour

Cookies

We use cookies to analyize and improve your experience.