Over

>>> KLIK HIER VOOR ONZE NIEUWE WEBSITE  <<<

De Ambassade van de Noordzee is op 1 juni 2018 opgericht als casus van het Parlement van de Dingen, aan het Lange Voorhout in Den Haag. In de Ambassade krijgen de dingen, planten, dieren en mensen in en rond de Noordzee een stem. Vanaf 1 maart 2018 is gewerkt aan een eerste Pleidooi namens de Noordzee. Sinds november 2018 is het meerjarenplan van de Ambassade van de Noordzee beschikbaar. Het programma van 2019 start op 27 maart in Museum Beelden aan Zee en op het strand van Scheveningen.

Zoek je contact met ons? Zie hier.

Missie | De Noordzee in al haar diversiteit emanciperen tot volwaardige politieke speler via collectieven van mensen en niet-mensen.

Visie | De Noordzee is van zichzelf. In het Antropoceen zijn nieuwe vormen van verbeelding, verbinding en vertegenwoordiging nodig om de Noordzee in al haar diversiteit te kunnen zien en begrijpen. De Ambassade van de Noordzee verenigt op urgente en vindingrijke wijze mensen en niet-mensen in en rond de Noordzee. Bouwend aan meer inclusieve zee-perspectieven, onderzoekt de Ambassade of de Noordzee een zelfstandig rechtspersoon moet zijn.

Onderzoek naar onze relatie met de zee | We leven samen met de zee. Zij verwondert en voedt ons, ooit kwamen we uit haar voort. Tegelijk vreesden en bedwongen we deels die grote spiegel van ons land. De zee roert zich altijd, op allerlei manieren. Wat is in 2018 onze relatie met onze grootste publieke ruimte? Wat heeft de zee ons te vertellen? Hoe verbeteren we onze relatie met de Noordzee, ten gunste van menselijk en niet-menselijk leven en het leven van toekomstige generaties? Juist in het jaar waarin de Rijksoverheid werkt aan een beleidsvisie op de zee voor de periode tot 2030, willen wij bijdragen aan de dialoog door zoveel mogelijk stemmen, ideeën en inzichten te laten klinken: wat zou de Noordzee zelf zeggen? Wat zijn de belangen van vissen, vogels en algen? Wat zeggen de windmolens, vissers en havens?

Oproep | Je kan nu direct meedoen door een motie in te dienen: ideeën, statements, suggesties, inzichten, oproepen en gesprekspunten, namens een alg, haven, vis, windmolen en alle andere deelnemers in en rond de Noordzee. Deze moties kunnen hoop bieden, blijdschap of boosheid bevatten, poëtisch of juist wetenschappelijk zijn, maar bovenal dienen zij het onderzoek in beweging te zetten. Het indienen van de motie kan hier. Hier lees je een voorbeeld van een motie namens de Doggersbank. De ingediende moties bepalen mede de agenda van de gesprekken die gevoerd worden tussen alg, zoutkorrel, olietanker, mens en mossel.

Over het Parlement van de Dingen | Het Parlement is een open podium voor gesprekken tussen mensen, dingen, dieren en planten. De Ambassade van de Noordzee is een meerjarige casus van het platform. De Franse denker Bruno Latour schreef in 1991 voor het eerst over het Parlement van de Dingen, en nodigde anderen uit om het Parlement op te richten. Op 23 september 2015 is het Parlement van de Dingen opgericht in de Blauwe Sterrenzaal van Natura Artis Magistra. Hier lees je een tekst van Ellyn van Valkengoed over het Parlement. Zij was de winnaar van de essaywedstrijd die wij organiseerden. En dit pleidooi van Fien Veldman was Betoog van het Jaar op Radio2 en ook een winnaar van de genoemde schrijfwedstrijd (onderdeel: pleidooi). Veldman schreef ook een samenvatting van ‘We Zijn Nooit Modern Geweest‘, de tekst van Bruno Latour waarop het Parlement van de Dingen  geïnspireerd is. Deze Brief van het Water werd uitgesproken door Thijs Middeldorp tijdens een Tegenlicht Meet Up in Pakhuis de Zwijger (November 2017) en hier lees je het verslag van zijn bezoek aan de Whanganui-river in Nieuw Zeeland. Uitgeverij Octavo bracht in november 2017 de Nederlandse vertaling van Facing Gaia uit, onder de titel Oog in Oog met Gaia. Dit boek bestaat uit de acht lezingen die Bruno Latour hield over ‘het nieuwe klimaatregime.’ Hier lees je meer over dit boek, samen met enkele interessante citaten. Een eerste zicht op het denken van Latour krijg je ook via dit interview in Filosofie Magazine, door Florentijn van Rootselaar.  In dit verslag vertelt Thijs Middeldorp, mede-initiatiefnemer, over zijn ontmoeting met Bruno Latour in het Veemtheater in Amsterdam, in november 2017.

Initiatiefnemers en partners | De Ambassade van de Noordzee is een initiatief van het Parlement van de Dingen en wordt gebouwd door Stroom Den Haag, Stichting De Noordzee, Building Conversation, The Ponies en Waag Society, met steun van Stimuleringsfonds Creatieve Industrie (2018, 2019), Gemeente Den Haag (2018), Mondriaan Fonds (2018) en Bank Giro Loterij Fonds (2018) en medewerking van Daan ‘t Sas, Tjallien Walma van der Molen, Studio Alloy, Jasper van den Berg, Partizan Publik, Andrea Simmelink, Jasmine De Bruycker, Anne-Mieke van Strien, Anne van Leeuwen, Harpo ‘t Hart, Julia Kantelberg, Axel Coumans, Carlijn Limburg, Thijs Middeldorp en vele anderen. De fotobeelden op deze website zijn van Udo van Dongen, Juan Cuetos en Mart Smit. De beelden van de oprichting van de Ambassade van de Noordzee zijn gemaakt door Cleo Campert.

Contact | Anne van Leeuwen | anne@ambassadevandenoordzee.nl |

Persbeelden zijn op verzoek beschikbaar. De Ambassade van de Noordzee is in 2019 op tal van plekken aanwezig. Wil je een lezing of programma bijwonen? Kijk dan naar onze agenda voor de eerstvolgende activiteit. Op deze Facebook pagina geven we laatste nieuws. Ook kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief.

Op verzoek kunnen we een lezing, workshop of andere activiteit organiseren. Informatie hierover is aan te vragen via Anne van Leeuwen. Haar e-mailadres is anne@ambassadevandenoordzee.nl.

Het onderzoek naar de representatie van de Noordzee vindt, onder meer, plaats in twee werkgroepen: representatie en collectieven. Tot aan de zomer van 2019 vinden 12 besloten bijeenkomsten plaats. Op verzoek sturen wij de notulen van de vergaderingen toe. Samenvattingen worden ook op de website geplaatst.

Vanaf nu kan jij meedoen door een motie in te dienen

Motie

Spread the word

Categories
Field
Latour

Cookies

We use cookies to analyize and improve your experience.