Emancipation
Over Grondrechten
26 Mar 2019listening to the North Sea – SOLD OUT
27 Mar 2019Beste deelnemer,
in de mail die we je hebben gestuurd, vind je de praktische informatie voor de zitting waaraan je deel gaat nemen. Hieronder geven we de agenda van de zittingen in april. Je hoeft je niet voor te bereiden op de zittingen, maar wil je meer informatie over de Ambassade van de Noordzee en het Parlement van de Dingen, dan kan je die ook hieronder vinden.
Agenda | Tot 28 juni wordt in de Ambassade gebouwd en gewerkt aan een Pleidooi namens de Noordzee. Op 29 juni 2018 wordt het Pleidooi gepresenteerd op het strand in Den Haag en overhandigd aan de Tweede Kamer. De data en agenda van de zittingen in mei en juni worden tijdens zitting #3 op 26 april vastgesteld. De Ambassade van de Noordzee opent in ieder geval op 1 juni, aan de Lange Voorhout in Den Haag. Ook zijn we 16 juni te gast bij Border Sessions.
16 april | zitting #1 | wie zijn de Dingen? Tijdens de eerste zitting gaan we alle deelnemers in en rond de Noordzee in kaart brengen. De 12 leden van de zitting krijgen de opdracht om, als tolken van de Dingen, uit hun midden 5 vaste vertegenwoordigers te kiezen. Die 5 vertegenwoordigers, zoals bijvoorbeeld ‘de vis’ of ‘de alg’, hebben in april, mei en juni een vaste plek tijdens alle zittingen, wat betekent dat hun perspectief een belangrijk onderdeel zal vormen van het pleidooi dat op 29 juni wordt uitgesproken.
17 april | zitting #2 | wat willen de Dingen? | Tijdens deze eerste openbare zitting van de Ambassade van de Noordzee bespreken we de moties en wensen die al zijn ingediend, bijvoorbeeld namens de Doggersbank, Toekomstige Generaties mens, de Bruinvis, of de Alg. Daarnaast wordt in deze zitting gewerkt aan nieuwe moties en wensen namens de Dieren, Dingen en Mensen in en rond de Noordzee.
26 april | zitting #3 | wat willen de Dingen in het pleidooi? | Tijdens deze zitting worden de moties besproken, gecategoriseerd en eventueel geselecteerd voor verdere uitwerking. De groep werkt aan een samenvatting van wensen en moties en formuleren de (onderzoeks)opdracht voor de maand mei. Aan deze opdracht wordt gewerkt door een groep van 12 mensen.
De Ambassade van de Noordzee, in het kort | Tot 28 juni wordt in de Ambassade gebouwd en gewerkt aan een Pleidooi namens de Noordzee. In de Ambassade krijgen de dingen, planten, dieren en mensen in en rond de Noordzee een stem. Het proces is te volgen op deze website en begint met een oproep. Op 29 juni 2018 wordt het Pleidooi gepresenteerd in Den Haag en overhandigd aan de Tweede Kamer. Op deze pagina lees je meer over het project en de initiatiefnemers. Hier vind je diverse links over (onderzoek, kunst, commercieel) projecten in en rond de Noordzee. Wil je in aanloop naar de zitting al een motie formuleren? Hier vind je voorbeelden en een uitleg.
Meer weten over het Parlement van de Dingen | Het Parlement is een onderzoek naar en een open podium voor gesprekken tussen mensen, dingen, dieren en planten. De Franse denker Bruno Latour schreef in 1991 voor het eerst over het Parlement van de Dingen, en nodigde anderen uit om het Parlement op te richten. Op 23 september 2015 is het Parlement van de Dingen opgericht in de Blauwe Sterrenzaal van Natura Artis Magistra. Hier lees je een tekst van Ellyn van Valkengoed over het Parlement. Zij was de winnaar van de essaywedstrijd die wij organiseerden. En dit pleidooi van Fien Veldman was Betoog van het Jaar op Radio2 en ook een winnaar van de genoemde schrijfwedstrijd (onderdeel: pleidooi). Veldman schreef ook een samenvatting van ‘We Zijn Nooit Modern Geweest‘, de tekst van Bruno Latour waarop het Parlement van de Dingen geïnspireerd is. Deze Brief van het Water werd uitgesproken door Thijs Middeldorp tijdens een Tegenlicht Meet Up in Pakhuis de Zwijger (November 2017) en hier lees je het verslag van zijn bezoek aan de Whanganui-river in Nieuw Zeeland. Uitgeverij Octavo bracht in november 2017 de Nederlandse vertaling van Facing Gaia uit, onder de titel Oog in Oog met Gaia. Dit boek bestaat uit de acht lezingen die Bruno Latour hield over ‘het nieuwe klimaatregime.’ Hier lees je meer over dit boek, samen met enkele interessante citaten. Een eerste zicht op het denken van Latour krijg je ook via dit interview in Filosofie Magazine, door Florentijn van Rootselaar. In dit verslag vertelt Thijs Middeldorp, mede-initiatiefnemer, over zijn ontmoeting met Bruno Latour in het Veemtheater in Amsterdam, in november 2017.
The Future of Language
“It is by a complementary shift of attention that one may suddenly come to hear the familiar song of a blackbird or a thrush in a surprisingly new manner—not just as a pleasant melody repeated mechanically, but as…